sobota, 9 stycznia 2016

Pomysł na pyszną małą kolacje : Bataty i sałatki.


Pieczone bataty są idealną przekąską, w towarzystwie dipu (majonez, jogurt grecki, sól, tymianek lub w wersji z serkiem czosnkowym) są jeszcze smaczniejsze. Przygotowanie jest banalne i nie sprawia problemów gdy nie jesteś Magdą Gessler :) Często odchodzimy od nich w sklepach, gdyż brakuje nam pomysłu na ich podanie.


1.Bataty myjemy, kroimy w słupki. Wymaga to odrobiny siły oraz dobrze naostrzonego noża.
2. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy, posypujemy listkami świeżego tymianku i układamy kila całych gałązek. 
3. W zależności od piekarnika - nastawiamy temperaturę ok 180-200 stopni.
 Wkładamy do nagrzanego piekarnika. 
4. Pieczemy do miękkości

Sałatki u nas to istne wymyślanki i improwizacje.

 Najczęściej z produktów, które w obecnej chwili znajdują się w kuchni. Podstawą obydwóch sałatek był mix sałat, natomiast dodatki miały nadać każdej jakiś charakter.
Powstała sałatka letnia i meksykańska :) Niżej kilka zdjęć. 










Przepraszamy za krótką nieobecność :) 

3 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam batatów, czy można porównać ten smak do czegoś bardziej "popularnego"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. idelanie ich smak oddaje stwierdzenie słodki ziemniak :D

      Usuń