Pysznie łączy smaki łaskocząc podniebienie. Chrupiąca orzeźwia aromatem gruszki upalne dni.
Nasza wersja jest trochę zmodyfikowana. Smacznego !
Składniki:
1/2 bagietki (lub każde inne pieczywo)
pęczek rukoli (u nas pojawiła się sałata krucha, każda inna będzie równie smaczna)
2 duże dojrzałe gruszki
10 dag uprażonych orzechów włoskich (lub słonecznika)
15 dag sera z niebieską pleśnią
100 ml oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
Rozgrzewamy piekarnik do temp.180 stopni (można użyć również patelni do grillowania). Pieczywo kroimy wzdłuż i rwiemy na małe kawałki. Pieczemy aż stanie się chrupiące i złociste. Sałatę rozkładamy, na niej układamy kawałki pieczywa oraz nieobrane gruszki, pokrojone w plastry. Posypujemy prażonymi orzechami lub słonecznikiem oraz rozkruszonym serem. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, solą, świeżo mielonym pieprzem i polewamy sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz