wtorek, 10 czerwca 2014

Ogórki małosolne.

Ogórki latem smakują najlepiej. Szczególnie te nie mocno zakwaszone tylko popularne małosolne.

Do naszych ogórków (dowolna ilość, która zmieści się w naszym słoju:) potrzebujemy :

- koper
- liście czarnej porzeczki
- liście wiśni
- chrzan
- czosnek
- przyprawa do kwaszenia ogórków
- gorczyca

Dodajemy według uznania.

Najważniejsza jest jednak proporcja wody, którą zalewamy ogórki : na 1 litr wody - dwie łyżki soli.
Następnie wystarczy zagotować wodę z solą i zalać ogórki. Pyszne są już po jednym dniu !















2 komentarze:

  1. Wyglądają fantastycznie. Osobiście najbardziej lubie takie 3-4 godzinne, jak przejdą samym koprem :) wtedy są najlepsze!


    pozdrawiam,
    Kamil

    OdpowiedzUsuń