poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Kurczak z Prowansji.

Pyszny, aromatyczny i soczysty.


Składniki : 1 kurczak, 2 główki czosnku, sól i pieprz, 3 gałązki świeżego rozmarynu, 25 g stopionego masła, 1 łyżka sosu sojowego

Wykonanie:

1. Umyć i osuszyć kurczaka papierowym ręcznikiem.
2. Podzielić główki czosnku na ząbki, nie obierać.
3. Oprószyć kurczaka solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz.
4. Nafaszerować czosnkiem i rozmarynem.
5. Wymieszać stopione masło z sosem sojowym i pędzelkiem nasmarować całego kurczaka.
6.  Rozgrzać piekarni do temp. 175-200 stopni.
7. Włożyć kurczaka w rękaw do pieczenia.
8. Piec 1,5 godziny.

Dodatkiem do naszego kurczaka była wiosenna sałatka.



1 komentarz: