Ogórki latem smakują najlepiej. Szczególnie te nie mocno zakwaszone tylko popularne małosolne.
Do naszych ogórków (dowolna ilość, która zmieści się w naszym słoju:) potrzebujemy :
- koper
- liście czarnej porzeczki
- liście wiśni
- chrzan
- czosnek
- przyprawa do kwaszenia ogórków
- gorczyca
Dodajemy według uznania.
Najważniejsza jest jednak proporcja wody, którą zalewamy ogórki : na 1 litr wody - dwie łyżki soli.
Następnie wystarczy zagotować wodę z solą i zalać ogórki. Pyszne są już po jednym dniu !
wtorek, 10 czerwca 2014
poniedziałek, 9 czerwca 2014
Ciastka idealne.
Przepis pochodzi z Niemiec. Ciasteczka wychodzą idealnie kruche, ciasto pięknie się lepi, ich kształt zauroczy każdego. Od okrąglutkich woreczków po kanciaste klocki. I do tego jakie proste do wykonania.
Składniki :
1 słoik prażonych jabłek
500 g. twarożku
500 g. mąki
250 g. masła
1 paczka cukru waniliowego
Ciasto wygniatamy, rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty nakładając do środka prażone jabłka i "zaklejamy" wg upodobań w klocki lub woreczki. Pieczemy w 150 stopniach przez ok. 10 minut.
Ot cała filozofia. Ciasteczka te można udekorować pudrem lub również wykorzystać inne owoce.
Składniki :
1 słoik prażonych jabłek
500 g. twarożku
500 g. mąki
250 g. masła
1 paczka cukru waniliowego
Ciasto wygniatamy, rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty nakładając do środka prażone jabłka i "zaklejamy" wg upodobań w klocki lub woreczki. Pieczemy w 150 stopniach przez ok. 10 minut.
Ot cała filozofia. Ciasteczka te można udekorować pudrem lub również wykorzystać inne owoce.
Etykiety:
Kuchenne inspiracje
Subskrybuj:
Posty (Atom)