wtorek, 10 czerwca 2014

Ogórki małosolne.

Ogórki latem smakują najlepiej. Szczególnie te nie mocno zakwaszone tylko popularne małosolne.

Do naszych ogórków (dowolna ilość, która zmieści się w naszym słoju:) potrzebujemy :

- koper
- liście czarnej porzeczki
- liście wiśni
- chrzan
- czosnek
- przyprawa do kwaszenia ogórków
- gorczyca

Dodajemy według uznania.

Najważniejsza jest jednak proporcja wody, którą zalewamy ogórki : na 1 litr wody - dwie łyżki soli.
Następnie wystarczy zagotować wodę z solą i zalać ogórki. Pyszne są już po jednym dniu !


poniedziałek, 9 czerwca 2014

Ciastka idealne.

  Przepis pochodzi z Niemiec. Ciasteczka wychodzą idealnie kruche, ciasto pięknie się lepi, ich kształt zauroczy każdego. Od okrąglutkich woreczków po kanciaste klocki. I do tego jakie proste do wykonania.

Składniki :

1 słoik prażonych jabłek
500 g. twarożku
500 g. mąki
250 g. masła
1 paczka cukru waniliowego

Ciasto wygniatamy, rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty nakładając do środka prażone jabłka i "zaklejamy" wg upodobań w klocki lub woreczki. Pieczemy w 150 stopniach przez ok. 10 minut.
Ot cała filozofia.  Ciasteczka te można udekorować pudrem lub również wykorzystać inne owoce.